Hoitaminen Si-menetelmällä

Hoitotapahtuma alkaa haastattelun jälkeen asiakkaan virheasentojen tutkimisella pystyasennossa. Pystyasennossa tarkastellaan lantion nivelten lukkotilojen lisäksi selän mahdollinen skolioosi, ryhtivirheet ja lihasjännityspisteet. Hoitopöydällä päinmakuulla tarkastellaan lisäksi jalkojen pituuseroa, mikä yleensä vahvistaa pystyasennossa tehdyn tarkistuksen tuloksen.  Hoidon tarkoituksena on vapauttaa kehon luonnollinen liike ja hermotus lantiokorin kautta. Vaikka päätarkoitus on hoitaa lantiokorin virheasentoja ja lukkotiloja niin hoidossa käsitellään kuitenkin koko keho alhaalta ylös, aloittaen yleensä jalkapohjista ja siirtyen sieltä ylöspäin. Tämä sen takia, ettei kehoon jäisi "vääriä" asentoja, jotka edesauttaisivat jo korjattujen lantion virheasentojen palautumista. Virheasennot ovat saattaneet olla usein hoitoon tullessa jo vuosikymmeniä, jolloin kehon rakenteessa ja lihaksissa oleva virheellinen muistijälki on syvässä .

Hoitotekniikat ovat monen eri tyylin summa, mutta pääpaino on jäsenkorjauksella (suomalainen kansanparannusperinne), akupainannalla , lihaskalvojen käsittelyllä yms. manuaalisella hoidolla. Itse käytän kiinalaisen lääketieteen koulutuksestani johtuen hoidossa myös akupunktiota. Se ei ole välttämätöntä, mutta akupunktio helpottaa esim. lantion lukkiutuneiden nivelten suojakramppien purkamisessa ennen nivelmanipulaatiota. Hoito on käytännössä kivutonta, mitään ei pakoteta paikoilleen vaan toimitaan asiakkaan kehon omilla ehdoilla. Jokaisen keho on yksilöllinen vaatien yksilöllisen hoidon.

Kenelle hoito sopii?

Lantion lukkotilat eivät ole sidottu ikään, sukupuoleen tai mihinkään muuhunkaan tekijään. Itse olen hoitanut menetelmällä kaikkia kipuilevia ihmisiä ikähaarukassa 4-90 vuotta.

Kenelle hoito ei sovi?

Lantion hoitomenetelmä sopii kaikille paitsi ihmisille kenellä on mieliala- tai psyykenlääkitys.

Hoidon jälkeen

Hoidon jälkeen kotihoito-ohjeilla pyritään pitämään lantiossa se tila mikä hoidolla on saavutettu. Vaikka hoidon aikana lantion lukkotilat saadaan avattua, niin lihasmuisti pyrkii vetämään vielä 2-3 päivää kehoa takaisin vinoon asentoon. Tämä väärä kehon lihasmuisti on sitä voimakkaampi mitä kauemmin lantion vino asento on ehtinyt olla. Joillakin lantion lukkotilat on ehtinyt olla jo useamman vuosikymmenen, joten on luonnollista että kehon väärästä asennosta on ehtinyt tulla ihmiselle "normaali" tila. Rento kävely onkin hoidon jälkeen parasta palauttamaan kehon hermotusta ja lihasten synkronista liikettä. Voimakkaampia fyysisiä työ- / urheilusuorituksia taas tulisi hoidon jälkeen välttää ainakin hoitopäivä sekä hoidon jälkeinen päivä.

 

Kotihoito-ohjeet asiakkaalle

Juo hoitopäivänä 2 litraa vettä. Jos hoitosi oli vasta iltapäivällä juo 1 litra, ettei yöuni kuitenkaan häiriinny veden juomisen takia. Juomaveteen voi lisätä myös hyppysellisen merisuolaa mikä tasapainottaa oloa hoidon jälkeen.

Vältä kovaa rasitusta, urheilua, siivousta, raskaita nostoja ja kovia kiertoliikkeitä yms. 2-3 pv ajan hoidon jälkeen. Kävelemässä kuitenkin kannattaa käydä mieluiten jo heti hoitopäivänä ja hoidon jälkeisenä päivänä. Normaali rento kävely on kaikkein parasta, eli ei sauvoja, koiraa tai lastenrattaita mukaan jos voit välttää. Kävelyä siksi, että kehosi on voinut olla vinossa pitkään, jolloin koko kehon rytmiikka ja nivelten kineettinen ketju on häiriintynyt. Kävely palauttaa kehon luonnollisen rytmiikan.

Nouse tuolilta, sohvalta, sängystä, autosta yms. aina paino tasaisesti molemmilla jaloilla 50% vasemmalla 50% oikealla jalalla. Vältä myös tukeutumasta käsilläsi polviin nousemisen aikana, koska tämä opettaa selkälihaksesi aktivoitumaan väärässä järjestyksessä. Pidä katseesi koko ylösnousemisen ajan kiinni horisontissa, ei lattiassa kuten usein on tapana. Samat ohjeet pätevät sekä istumasta noustessa että käydessä istumaan. Tämä tyyli nousta ja käydä istumaan sopii kaikille ihmisille ja siitä olisi hyvä tehdä tapa vaikka loppuelämäksi. Usein menee 2-3 viikkoa, että vanhan toimintamallin saa muutettua toiseksi, mutta muistuttamalla itseään joka kerta ylös noustessa näistä yllämainituista kohdista se on mahdollista. Toimintamallin muuttaminen kannattaa ja nivelesi sekä selkäsi kiittävät sinua pitkässä juoksussa.

Toinen asia mitä kannattaa välttää parhaansa mukaan on jalkojen ristiin laittaminen istuessa. Tämä tapa kertoo väärästä lonkkanivelen asennosta, ja istuminen jalat ristissä tekee olon näennäisesti mukavaksi, mutta samalla ylläpitää lonkkanivelen virheasentoa. Myöskin sukkien ja kenkien jalkaan laittaminen olisi hyvä suorittaa niin, etteivät jalat mene ristiin toistensa päälle. Eli laitatpa sitten kengät jalkaan istuen tai seisten niin pyri vetämään polvea suoraan rintaan päin. Tämä on samalla hyvä venytys ristiselkään ja kertoo itsessään jo selän kunnosta paljon.

Vältä kantamasta toispuoleisesti esim. ostoskassia / käsilaukkua. Ostokset kannattaa pakata kahteen kassiin ja kantaa molemmissa käsissä tasapainon vuoksi. Reppu on erittäin hyvä lantion tasapainon kannalta tavaroiden kantamiseen.

Autoon kannattaa mennä takapuoli edellä istumaan ja kääntäen jalat polvet yhdessä jalkatilaan, eli samalla tavalla kuin talvella ensin koputetaan lumet pois kengistä. Sama käänteisesti autosta poistullessa, eli polvet yhdessä jalat autosta pois, jolloin pääset nousemaan painopiste tasaisesti molemmilla jaloilla.

Paras kotihoito-ohje kuitenkin on oppia kuuntelemaan oman kehon liikeratoja sekä lantion ja selän asentoa arkipäivän askareita tehdessä.