Kotihoito-ohjeet asiakkaalle

 

  • Juo hoitopäivänä 2litraa vettä. Jos hoitosi oli vasta iltapäivällä juo 1 litra, ettei yöuni kuitenkaan häiriinny veden juomisen takia.
  • Vältä kovaa rasitusta, urheilua, siivousta, raskaita nostoja ja kovia kierto liikkeitä yms. 2-3pv ajan hoidon jälkeen. Kävelemässä kuitenkin kannattaa käydä mieluiten jo heti hoitopäivänä. Kävelylenkkien ei tarvitse olla hirveän pitkiä, mutta niitä olisi hyvä tehdä kaksi tai jopa kolmekin myös hoidosta seuraavinakin päivinä. Normaali rento kävely on kaikkein parasta, eli ei sauvoja, koiraa tai lastenrattaita mukaan jos voit välttää. Kävelyä siksi, että kehosi on voinut olla vinossa pitkään, jolloin koko kehon rytmiikka ja nivelten kineettinen ketju on häiriintynyt. Kävely palauttaa kehon luonnollisen rytmiikan.
  • Nouse tuolilta, sohvalta, sängystä, autosta yms. aina paino tasaisesti molemmilla jaloilla 50% vasemmalla - 50% oikealla jalalla.  Vältä myös tukeutumasta käsilläsi polviin nousemisen aikana, koska tämä opettaa selkälihaksesi aktivoitumaan väärässä järjestyksessä. Pidä katseesi koko ylösnousemisen ajan kiinni horisontissa, ei lattiassa kuten usein on tapana. Samat ohjeet pätee sekä istumasta noustessa, että käydessä istumaan. Tämä tyyli nousta ja käydä istumaan sopii kaikille ihmisille ja siitä olisi hyvä tehdä tapa vaikka loppuelämäksi. Usein siinä menee 2-3 viikkoa, että totutun mallin saa muutettua toiseksi, muistuttamalla itseään joka kerta ylös noustessa näistä yllämainituista kohdista. Mutta muutos kannattaa ja nivelesi kiittävät sinua pitkällä aikavälillä.
  • Toinen asia mitä kannattaa välttää parhaansa mukaan on jalkojen ristiin laittaminen istuessa. Tämä tapa kertoo väärästä lonkkanivelen asennosta, ja istuminen jalat ristissä tekee olon näennäisesti mukavaksi, mutta samalla ylläpitää lonkkanivelen virheasentoa. Myöskin sukkien ja kenkien jalkaan laittaminen olisi hyvä suorittaa niin, etteivät jalat mene ristiin toistensa päälle. Eli laitoitpa esim. kengät jalkaan istuen tai seisten niin pyri vetämään polvea suoraan rintaan päin. Tämä on samalla hyvä venytys ristiselkään ja kertoo selän kunnosta paljon.
  • Vältä kantamasta toispuoleisesti esim. ostoskassia / käsilaukkua. Ostokset kannattaa pakata kahteen kassiin ja kantaa molemmissa käsissä tasapainon vuoksi. Reppu on erittäin hyvä lantion tasapainon kannalta tavaroiden kantamiseen.
  • Autoon istuminen: mene autoon peppu edellä istumaan ja käännä jalat polvet yhdessä jalkatilaan, eli samalla tavalla kuin talvella ensin koputetaan lumet pois kengistä. Sama käänteisesti autosta poistullessa, eli polvet yhdessä jalat autosta pois, jolloin pääset nousemaan painopiste tasaisesti molemmilla jaloilla.